Annette Kongsgaard · Tlf. 20 911 924 · e-mail: hypno@annettekongsgaard.dk
Hvad er hypnose
Hypnose er en forandret bevidsthedstilstand, med andre kvaliteter end den "normale" vågne tilstand. Der opleves større fokus, større motivation og større påvirkelighed. Ny forskning har vist, at hjerneaktiviteten ændres i hypnose.
Hypnose er en tilstand af koncentreret opmærksomhed - en fokuseringsteknik.
Under hypnose er opmærksomheden meget koncentreret. Denne behagelige stressfri tilstand er med til at give adgang til ubevidste og positive ressourcer.
Hypnose hjælper dig til, at koncentrere opmærksomheden, og fokusere på det problem du ønsker forandret. Herved kan du fx finde årsagen til problemet og udvikle strategier der styrker dig, så du kan slippe dit problem.
Hos mig er hypnosens eneste formål, at skabe de forandringer du selv ønsker. Jeg kan ikke få dig til at gøre noget, der går imod dine værdier.
Hypnose er en tilstand af mental afslapning, som du bringer dig selv i efter hypnoterapeutens vejledning. Ved hjælp af ord, kan hypnoterapeuten hjælpe dig i trance. Under hypnose vil du opleve en stor ro og føle dig dejlig afslappet. Du kan også lære selvhypnose.
Du hører alt, hvad der foregår og kan hele tiden vurdere selv. Det er som om du er endnu mere til stede og forstår de vigtigste ting endnu tydeligere. Din opmærksomhed er virkelig fokuseret, og du kan finde de løsninger, du kan bruge, for at nå dit mål. Du vil opleve, at du er meget fokuseret, samtidig med at du er defokuseret. Det føles rigtig godt og rart. Du vil til enhver tid kunne gå ud af den hypnotiske tilstand. Du vil hele tiden vide, hvor du er og kunne tale med terapeuten og sætte grænser for, hvad du vil sige eller gøre.
Når du vender tilbage, er du glad og fuld af ny energi og du kan huske alt, hvad der er sket. Et kvarters hypnose har virkning som 4 timers søvn.
Trance/hypnose i hverdagen
Den måde opmærksomheden koncentreres under hypnose, sker ikke kun under indflydelse af en hypnoterapeut. Det gør den også spontant i dagligdagen, når vi oplever noget, der optager vores opmærksomhed meget.Vi kalder det "at falde i staver", "være i flow" eller "gå kold". Sindet har en naturlig evne til at gå i den indadvendte, drømmende tilstand, som er en trance/hypnose. Dette hjælper os til at klare stress og fungere i det hele taget. Du kan gå i naturlig trance/hypnose på din løbetur, når du er opslugt af en bog, lytter til musik, spiller computer, ser TV, ligger i solen, går i naturen eller mediterer. Hvem har ikke kørt bil, og oplevet pludselig at have kørt en strækning uden at kunne huske den, og tænke: “Hvordan er jeg kommet hertil?” Niels Bohr slog græs, når han ville have tankerne til at falde på plads, og Einstein spillede violin, når han skulle tænke store tanker.
Det er videnskabeligt bevist, at når den bevidste del af hjernen får en pause, bliver en anden del af hjernen aktiv. En del, der normalt ligger i dvale, men som gør det lettere at huske og finde løsninger. Samtidig frigives der endorfiner i hjernen, når vores bevidste del af hjernen får en pause. Endorfiner er med til, at give en let og glad følelse - og det er sundt.
I sådanne situationer kan det også ske, at vi går i en spontan hypnotisk tilstand, en indlæringstilstand.
I denne spontane hypnotiske tilstand, kan det for nogle mennesker ske, at de indlærer en uhensigtsmæssig adfærd. Det kan være en dårlig oplevelse, egne tanker, eller et andet menneske, der kan påvirke, mens de er i denne ekstra modtagelige tilstand. Dette kan sætte sig, som en hypnotisk ordre eller en lov, du er nødt til at følge. Ofte er du ikke klar over, hvordan problemet er opstået. Du kan have glemt det eller måske fortrængt det der skete, eller det kan være sket før du udviklede din hukommelse, typisk før 4 års alderen. På den måde kan problemet fortsætte og den rette sammenhæng være skjult. For at hjælpe dig selv, vil du sikkert forsøge at finde en forklaring, som desværre let kan vise sig at være forkert. De fleste vil forsøge, at løse problemet ved viljens hjælp, men viljen kan ikke vinde over forestillingsevnen, så den uhensigtsmæssige adfærd vil ikke ændre sig.
Her kan hypnoterapi hjælpe. Når du lærer at gå i hypnose, kan vi sammen gå ind og lave en troværdig korrektion af oplevelsen, så de ønskede forandringer kan opnås. De negative forestillinger kan erstattes af nye positive forestillinger. Hvis du finder dette spændende, så kan jeg anbefale at læse Niels-Jørgen Gravesens bog "Negativ Spontanhypnose" (forlaget Klim 2012)
Kan alle bringes i en hypnose hos en behandler?
Nogle mener at alle kan gå i hypnose, og andre mener at 8-9 ud af 10 kan gå i hypnose.
Det kræver, at du selv vil det og har tillid til hypnoterapeuten.
Nogle skal prøve hypnose nogle gange, for at kunne slappe mere og mere af, andre er meget modtagelige. Det kan svinge fra gang til gang, hvor dybt du kan gå i hypnosen. Typisk vil du blive bedre og bedre til at gå i hypnose, for hver gang du prøver det, og de fleste vil efter 2 sessioner kunne nå et middel niveau af hypnose.
Ikke særlig mange kan gå i den dybe hypnose, vi ser folk optræde i på TV og i sceneshows, og det er slet ikke nødvendigt at kunne, for at lave terapi. Terapi og forandring kan laves i alle dybder, så allerede første gang du kommer hos mig, begynder vi på at skabe de forandringer du ønsker, for at nå dit mål.
Børn er ofte gode til at lære hypnose og skabe de ønskede forandringer ret hurtigt.
Er der risiko for at hænge fast i hypnosen?
Alle kommer ud af hypnosen igen. Det er ikke muligt at blive fanget i hypnosen. Du er fuldt ud i stand til at vågne, så snart du ønsker det, hvis du fx ikke føler dig tryg ved det jeg siger. Det værste der kan ske er, at du falder i søvn, men så vil jeg vække dig igen.